Budapest – Las Vegas 9655 km, Interjú Shihan Stefanovics Józseffel 2017. 11. 25., szombat, 11:40

November 27-én az amerikai Nevada államba, Las Vegasba utazik a Victory mestere. Shihan Stefanovics József két hetet fog eltölteni a világ egyik legnagyobb szórakoztatási és szerencsejáték-központjában. Mindez csábítóan hangzik, de szó sincs szórakozásról. A több mint 16 órás utazásnak szakmai oka van, az alábbi sorokban erről mesél nekünk Stefi Shihan.

Sok helyen megfordultál már a világban a kyokushin karate kapcsán, jelenleg is egy hosszú repülőút áll előtted. Kérlek, mesélj arról, most milyen apropóból indulsz útnak Las Vegasba!

Izgalmas és szakmai kihívásokkal teli felkérést kaptam pár hónapja. Fábián Melinda és edzője, Peszlen Ferenc a TUF 26 válogatásán vettek részt Las Vegasban. Még onnan írtak nekem, hogy szeretnék, ha segítenék a további felkészülésben. Ez hónapok óta így is van. Meli, bár egy makacs sérüléssel de a TUF házba költözött 6 hétre, és onnan most meghívást kapott a UFC gálájára, első Magyar sportolóként. Én pedig az edzői stáb tagjaként utazok ki, a formába hozás utolsó napjaira, és a mérkőzésre, segíteni Meli teljesítményét.

Mit kell tudni a UFC szabályrendszeréről, melyben Melinda is verekedni fog?

Egy rendkívül sokszínű és izgalmas szabályrendszer. Az álló harcban thai boxhoz hasonlóan minden engedélyezett. Távolságból és rögzített helyzetből is lehet ütni, rúgni, könyökölni, térdelni. Szabad földre vinni, folytani, feszíteni és ott is ütni. Rendkívül jól képzett harcosok lépnek az oktogonba.

Talán sokaknak nehéz elképzelni, hogy egy karate edző teljesen hatékonyan tudja segíteni egy totálisan másik szabályrendszerben versenyző harcos felkészülését.  Mesélnél róla, karatésként Te milyen területen veszel részt a felkészülésben és miben tudod segíteni Melinda fejlődését?

Természetesen már nagyon sok éve, számos egyéb edzői területen is szereztem ismereteket és tapasztalatokat. Koránt sem „csak” karatéban. Itt mindezek az ismeretek is megjennek. CK FMS, KSG, PWRON, Kettlebell, Omegawave, Kaatsu, Kick Boksz… Egy edzői team részeként a dolgom, hogy segítsem az összes szakmai munka összehangolását, valamint az állóharcot és a kondicionálást. Rendszert alkotok. A sportági igényeket mérem fel, elsősorban, hogy milyen bio motoros képességeket igényel, és ezekben hogy áll Meli. A taktikához, ellenfélhez és Meli állapotához képest dolgozok ki és vezetek kondicionális munkát. Valamint az álló harc fejlesztésében is részt veszek. Úgy gondolom, komplexen látom a mozgást és a sportolót, valamint az MMA követelményeit. Ezek összehangolásában szeretnék neki a leginkább segíteni.

Volt-e olyan gyakorlat, technikai-, taktikai elem, amit esetleg Te tudtál átvenni Melindától a közös edzések során, esetleg inspirált, ötletet adott az edzéseid vezetéséhez?

Maga az MMA küzdelem magas és sokoldalú szakmai igénye rendkívül inspirál. Kihívás és tanulási lehetőség. Szeretek Melivel dolgozni. A közel múltban nagyon sok tanítványomnak segítettem komoly VB és EB sikereket elérni. Elkötelezettek voltak.  Jó ismét valakivel dolgozni, aki szintén rendkívül elkötelezett. Meli munkabírása nagyon nagy. Mindössze bő 2 éve foglalkozik MMA-val, de a mozgás tanulási képessége és a nyitottsága is átlagon felüli. Igen, ötleteket is kapok a közös edzésekből. Örülök, hogy megismerek egy más mozgás anyagot.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy edző és tanítvány már mindent megtettek a siker érdekében, amit csak lehetett. Mik az utolsó simítások a mérkőzés előtt és milyen lehetséges eredményre számítasz?

A meccs előtt, már leginkább a testsúly beállítása, a visszatöltés a feladat. Továbbá a mentális stabilitás teremtése, motiváció, figyelem erősítése. És a megfelelő taktika- taktikák elemzése, és rögzítése. Szoros küzdelemre számítok, és tudom, hogy Meli mindent megtesz, kellően hisz magában és agilis lesz, a taktika és az elvégzett munka működni fog és győzünk! Természetesen ez bunyó, és abból is a legösszetettebb. A másodperc tört része alatt, új és új dolgokra kell reagálni, de ez is az egyik szépsége! Egy plusz, hogy élőben láthatom Meli súlycsoportjának aktuális legjobbjait a ketrecben. Jobban fogom tudni Őt pozícionálni a kategóriában.

Hiába Vegas, itt is a verseny az első, na de utána…! Mi az, amit semmiképp se hagynál le a Vegas-i bakancslistádról?

Az egyik nagyszerű barátom és tanítványom Vegasban él és edz. Nagy Tibor, akivel éveken át, számos K-1 és Kick Boksz sikert értünk el. Vele találkozni, és ismét együtt „bandázni” nagyon jó lesz. Sparingolni és találkozni a K-1 legenda Rey Sefoval- aki Tibi barátja és mentora- elmondhatatlan megtiszteltetés, és egészen hihetetlen! Az Xtreme Couturben edz Misha Tate, Uriah Hall, Elias Theoderou, Kevin Lee és még számos kiváló bunyós. Ha minden igaz, épp ott fog készülni Gokhan Saki aki a legjobb és kedvenc kick boxolóm és a következő UFC meccsére készül. Benn lenni egy UFC gálán a ketrecnél, és a back stagben…ez számomra szintén zseniális. Többször megyünk Melivel edzeni a UFC Performance Institutba… ami az edzőtermek és küzdő sport laborok kánaánja. Tanulni szeretnék, megfigyelni. Találkozom és edzem Sensei Luival, aki az USA Shinkyokushin Branch Chifje, izgalmas lesz. Talán általa egy kicsit egy más kulturális megközelítést is megismerek.  Utazunk a Grand Canyonba, és Tibi megmutatja nekem Vegast… Mozgalmas utazás lesz.

Osu, köszönöm szépen az izgalmas beszélgetést! Sok sikert és kellemes utazást kívánunk! Mindent bele, hajrá Melinda!

Fábián Melinda bemutatkozása  a UFC oldalán:

http://www.ufc.com/news/Get-to-know-TUF-Cast-Melinda-Fabian?id=

További cikkek Melinda és Shihan közös edzésmunkájáról a Victory oldalán:

http://victorykarate.hu/hirek/sportoloi-felkeszitesi-javaslat.html

http://victorykarate.hu/hirek/mma-felkeszites-az-elso-lepesek-fabian-melinda.html

http://victorykarate.hu/hirek/mma-edzes-kondicionalas-uj-feladat-ufc.html

Írta: Senpai Körmöndi Lídia


Fel