Debrecen MKKSZ bajnokság 2017. 11. 25., szombat, 11:00

Ez alakalommal egy részletes beszámolót kaptok..

1. rész Utánpótlás

 

Lehmann Molnár Réka és Joób Fancsali Andris nagyon igyekezett, a maximumukat adták. Réka sokat gyakorol és dolgozik, de még a legkisebb súlycsoportban is jóval nagyobbak az ellenfelek, mint Ő. Edzeniük és tapasztalniuk szükséges, aminek nagy haszna lesz, ha a testi érés is jobban beindul.

Tamási Konrád megszerezte a Telki csapat első országos érmét. Jelen képességei legjobbját nyújtotta. Most először figyelmes volt és együtt élt a küzdelemmel, azonnal reagált a történésekre. Ebben nagy szerepe van az ebben az élet/versenyzői korban még az edzői utasításoknak, amik most jól segítették Őt. A múlt héten éles küzdelmeket vívott a budapesti versenyzőkkel, ami kimozdította a komfort zónájából és végre robbanékonyabban is mozdult, mint korábban. Rutinra, versenytapasztalatokra van szüksége és edzés terhelésre.

Balogh Máté mindent megtett, ugyanakkor nem sok ilyen szituációban volt ezidáig, így egyszerűen lemaradt a helyzetekről. Gyorsítani kell az idegrendszert, fokozni a figyelem és a reakció kapcsolatát. Sokkal több éles gyakorlásra, versenyzésre és erő fejélesztésre van szüksége. A hozzáállása teljesen megfelelő volt.

Szoldán Zsuzsi mindent elkövetett és elkövet edzéseken is. Egyszerűen több erős küzdelmi munkára van szüksége a korosztályával. Az idegrendszernek szoknia kell a keményebb összecsapásokat. A nagyon időszerű erősítő munkát már elkezdte és pár hónapja tanul Kettlebellezni is. Meg lesz az eredménye. Zsuzsi nagyszerű személyisége tovább fog ezzel fejlődni. Két küzdelmet vívott.

Tor Sanyi sokat gyakorol, ugyanakkor javítania kell a gyakorlás minőségén. Egy erősebb, dinamikusabb, erőszakosabb hozzáállás szükséges a küzdelemben. Javítani a testtartást - kissé hátra dől és kivonja magát passzív zónába. Valamint javítani a ritmust, frekvenciát - a technikák között túl sok idő telik el és egyszerűen lemarad, lassú a ritmusa. Ha a személyisége is megfelelően erősödik, neki is érdemes lenne kipróbálnia magát más szabályrendszerben is.

Mészáros Andris jó habitusú és szeret karatézni, ami nagyszerű alap. Ugyanakkor a vizsgáján is elhangzott, hogy addig nem tud tovább lépni, amíg fizikailag nem erősödik, erre van szükség a közel jövőben!

Dévényi Lora sok jó képességgel rendelkezik, emocionálisan és fizikailag is. Ezeket tudni kell összerendezni, mint pár hete a Magyar bajnokságon, ahol hazánk legjobbjának bizonyult. Azonban a hullámzó teljesítménye gyakori. Itt sajnos a kellő figyelem és összerendezettség hiányában sem az EKO szabályban, sem a ponttrendszerben nem tudta azt az eredményt produkálni, ami a célja volt. Át kell gondolnia a jövő évi és a hosszú távú terveit, rendező elveket létrehozni. És ha a karate versenyzés vagy akár a későbbi válogatott szerepelés ott van, akkor változtatni szükséges. Bronzéremnél sokkal többre lenne képes.

Fejes Gábor lelkesedése, harcossága a tatamin vitathatatlan. Ennek a jó attitűdnek köszönheti, hogy viszonylag hamar felzárkózott és már a versenyzői csapatunk stabil tagja. Valamint ennek betudható mostani bronzérme is, ami országos szinten az aktuális maximuma volt. Nagyon sokat számít neki az edzői utasítás, amire sajnos még nem nagyon hallgat. Egyik oka a rendezetlensége a technikákban, valamint, hogy szinte csak első szándékú küzdelemre képes. Meg kell tanulni a figyelmet, pontosságot és a másod szándékú taktikát is - ennek voltak már apró pozitív jelei most is. Sokat kell pontosodnia és fegyelmezettebbé, optimálisabbá tenni a mozgását.

Domonkos Sona sokadik alkalommal lett bajnok, ami nagyszerű. Itt az ideje, hogy hosszú távú terveket készítsünk és tovább lépjünk olyan irányba, ami további fejlődésre ösztönzi és esetleg más szabályrendszerekben is kipróbálja magát. Már hozzá is láttunk a felkészüléshez.

Fehér Áron motiváltsága és az, amennyire az edzésekre koncentrál, mindenképpen az egyik legjobb az utánpótlásunkban. 8 hét leforgása alatt a 3. bajnoki címét söpörte be. Ami ebben különösen értékes, hogy a Szlovák nemzetközi tornát, valamint a jelen bajnokságot EKO szabályban, az Utánpótlás Magyar Bajnokságot pedig K.O. rendszerben nyerte meg. Végre megjelent nála az egyén felelőssége és törekedett a személyes hiányosságainak kijavítására. A további fejlődés lehetősége a szofisztikáltabb edzés munkában, a tudatosabb hiba javításban van.

Fel kell ismernie mindannyiunknak az egyén felelősségét. Akár edző, akár versenyző, akár támogató- segítő. Valamint az összehangolt együttműködés szükségét. Nincs két egyforma versenyző, így az alapok átadását követően az egyéni specializáció felé kell haladni, amihez fel - és megmérések szükségesek, tervezés és ellenőrzés. A versenyző és az edző oldaláról is.

Nagyon jelentős tudni, hogy az elvárásaink csak a befektetéseink mértékében lehetnek reálisak!

Csapatként kell fellépnünk, dolgoznunk a hétköznapokon, az edzőtáborokban és a versenyeken egyaránt. Az egyén és a közösség céljaiban közös nevezőket találva, mindkettőt megvalósítani.

A Victory közösség egyik komoly feladata a megannyi edzés helyszín és műhely összehangolása. (Martfű, Tiszaföldvár, Telki, Halásztelek, Budapest). Ennek megfelelő kihasználása is lehetséges! Minél többször lesz lehetőségük ezeknek a kis szigeteknek együtt dolgozni, tapasztalataikban osztozni, annál képzettebb, tapasztaltabb edzőket és versenyzőket kapunk.

Az erőforrásaink megfelelő felhasználása nagy felelősség és óriási távlatokat rejt az egyén, a Victory és akár a hazai karate élet számára is.

Stefanovics József

 

 

 


Fel