Gyermek edzés - sok hasznos összetevővel 2 2018. 02. 12., hétfő, 14:52

Hogy jelentek meg az ismereteink egy karate technikában?

Írta: Stefanovics József

1. rész- Az edzés programja

Test tudat- azért fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk és amikor azt mondjuk, hogy a bokát vagy a vállat kell dolgoztatni, akkor tudják, hogy az , hol van. A test tudat fejlődésével, már akár egy lapockát, egy trapéz vagy rekeszizmot is megtanulunk akaratlagosan mozgatni, stabilizálni. A mozgás mértéke, iránya már magasabb szintű feladat. Gyerekeknél ez különösen nehéz, de jól tanulható.

Törzs stabilitás- az alsó és  felső végtagok között itt a kapcsolat. A talaj keményégének átadása, a teljes test egyidejű, uralt mozgatásában ez egy fontos terület. Nagyon nagy kiterjedésű izomcsoport, óriási erővel és lehetőségekkel. Minden technikánkat a törzs támaszt meg.

Medence- szintén az alsó és a felső végtagok között van. Igen sok izmunk innen ered vagy itt tapad. Rajta a legerősebb izmunk-a nagy farizom. Pozíciója meghatározza, hogy a gerinc miként tud működni, milyen állapotban lesz. Vagy, hogy a lábaink mekkora erőt tudnak kifejteni, mennyire tudnak magasra menni-rúgni, vagy épp milyen a törzs stabilitás. Gondoljunk egy zenkutsu dachiban előre- lefelé billenő medencére, amivel az alsó háti görbület (lordózis) fokozódik.

Rekeszizom- rendkívül fontos légzés segítő és törzs stabilizáló szerepe van. Nagyban növelheti a test védelmét és a technikák hatékonyságát. Erősebb technikákat, támaszokat tesz lehetővé. Kevésbé fog fájni a derék vagy a hát például. Javul a kondíció. Biztonságosabb a mozgás.

Keresztező mozgások- a két agyfélteke összehangolt munkája javítja a pontosságot, koncentrációt. A mozgások kiterjedése- hossza- időzítése: ez teszi lehetővé, hogy minél jobb ritmusú, hatékonyabb , veszélyesebb karate kombinációkat hajtsunk végre. Vagy gondoljunk egy gedan barai, test vonal átlépő, keresztező mozgására.

Lapocka stabilitás- a lapockának stabilnak kell lennie, míg a vállnak mobilnak. A stabil és jól aktivált lapocka lehetővé teszi a hatékonyabb erőkifejtéseket, megtámasztja az ütésünket. Dolgozik mellette a trapéz izom és össze tud kapcsolódni azzal és a másik lapockával, képes lesz komplett vállövet alkotni. Gondoljunk csak egy hikite pozícióra.

A mellkas nyitása azért lényeges, mert az elülső oldal berövidülése rendkívül tipikus a küzdő sportolóknál. Ez nem teszi lehetővé a nagy és kismellizom, vagy éppen a hátizmok megfelelő működését. Csökkenti a váll mobilitásátés a lapocka stabilitását. Sérülésveszélyes.  Gondoljunk a küzdőállásban megunk elé feltett karokra. Fokozhatja a felső háti görbületet (kifózis)- „púpos tartás” , ami akár Scheuermann kórban is megmutatkozhat súlyosabb esetben.

A fentieket Fudo dachiban, Zenkutsu dachiban, kumite dachiban, jodan ukéban, gedan baraiban, tsukiban jelenítettük meg és vizsgáltuk.

Mindezt úgy, hogy a 5-9 éves hallgatóságnak is befogadható, tanulható és érthető legyen. Rendkívül figyelmesen és jól dolgoztak, miközben a mesterük és a jelen lévő szülők, apró magyarázatokat hallhattak végig, mi, miért lényeges, hogyan jelenik meg és miként fejleszthető a karatéban. 


Fel