MMA felkészítés az első lépések- Fábián Melinda 2017. 06. 03., szombat, 18:05

Még javában kin voltak a UFC TUF válogatáson Las Vegasban..

1. rész

Írta: Stefanovics József

Még javában kin voltak a UFC TUF válogatáson, amikor már írtak, és megkerestek, Tibivel együtt. Átnéztem az itthon fellelhető anyagokat Melindáról és elkezdtem kialakítani az elképzeléseimet, a neten egyeztettek szerint. Szerettem volna ezzel is gyorsítani a közös munkát. Mikor hazaértek Vegasból, azonnal még aznap este eljöttek az edzőterembe. 2,5 órán át egyeztettünk célokról, lehetőségekről, eszközökről. Pár órája voltak itthon, de már kialakulóban volt a közös munka.

Peszlen Ferenc, a Budapest Top Team edzője már felkutatta eddigre a küzdő partnereket és kialakult rendszerük volt a birkózó, BJJ edzésekre is.

Az egyik alapgondolatom az volt, hogy csak úgy szeretném Melinda kondicionálást vállalni, ha a teljes edzésére rálátok, és mindenről tudunk egyeztetni. Véleményem szerint minden edzésünk csak eszköz, nem cél, annak érdekében, hogy Melinda a lehető legjobb MMA versenyző legyen. Ezért egyben kell kezelni a felkészülést, és a parciumoknak egymást kell támogatni, összefüggően, egy irányba mutatva.

Az idő ebben az esetben kulcskérdés volt, mert nagyon rövid áll rendelkezésünkre.

Egy nap pihenőt javasoltam, bár Melinda már azonnal dolgozni akart, ami jó jel, hisz a sportoló belső motivációja mindennek az alapja. Ez a nap részemről a tervezéssel ment, Feri részéről is, majd közösen próbáltuk összehangolni a sparingokat, birkózó, BJJ, kondicionáló, zsák stb… edzéseket. És persze mind ezek közben a verseny súly beállítását.

Világos volt, hogy a terhelés hatalmas lesz, és nem csak az MMA adta magas mechanikai stressz okán, hanem a sok kemény edzés miatt is. Ezért különösen fontos szempont volt, hogy végig monitorozni tudjuk a versenyzőt.

Fontossági és nehézségi sorrendet állítottunk össze az edzésekben és egy megvalósítható idő és energia tervet próbáltunk kidolgozni.

FMS felméréssel kezdtünk, már a következő napon hisz a sérülés veszélyt minimalizálni akartuk. Azért csináltunk pár Kaatsu "kezelést"- Cycle, hogy segítsük Melinda szervezetét az akklimatizációban, hogy mihamarabb edzhessünk.

Gyakorlat felmérés jött, hogy lássuk, milyen gyakorlatok lesznek alkalmazhatóak az edzéstervben. Milyen szinten tudja végrehajtani ezeket, lehet e velük terhelni, vagy még nem alkalmasak erre. Az idő rövidsége miatt, ez alkalommal gyakorlat tanításról nem nagyon lehetett szó.

Ezt követően egy PWRON felméréssel vizsgáltuk meg a kiinduló helyzetet. És összeállítottunk egy tervet.

Lakatos Péter és a 360 Shop segítségének köszönhetően az Omegawave rendszer használatára is lehetőséget kaptunk.  Ez nagyon hasznos, hisz még inkább optimalizálni tudjuk az erőforrásainkat és a munkánkat.

KSG felmérést végeztünk, és Melinda nagymozgásait igyekeztünk megismerni, majd javítani. Hisz a célok- egy többször visszatérő sérülés kiküszöbölése lehetőség szerint- propriocepció javítása. Lábmunka, kéz- láb koordináció fejlesztése, hajrázó képesség fejlesztése. A végtag szétválasztáson, sztereotípiák kialakításán majd lerombolásán dolgoztunk (paralateralitás képessége).

Rávezető gyakorlatokat raktunk össze, azokra a nagymozgásos hibákra, amiket találtunk és minél inkább igyekeztünk ezt beépíteni az MMA sokszínűségébe.

Az első cikk után már kaptam privát kérdést, amire ott lesz a válasz az ezt követő írásban.

Valamint majd a sportági és edzés profilt mutatom be és néhány edzés részletet, ok- okozati összefüggést. Videó részleteket is láthattok a munkából a Facebookon és az Instagrammon. Hajrá Magyarok! Hajrá Melinda! 


Fel