A Kyokushin hazai története

A magyar Kyokushin alakulása alapvetően Furkó Kálmán és Adámy István nevével köthető össze a kezdetekben. Mindketten a Testnevelési Egyetemen ismerkedtek meg a karate alapjaival, ahol egy önszerveződő csoport már könyvekből tanulta a keleti küzdősportot. Később Dr. Galla Feri bácsi próbálta őket segíteni. Hatalmas szakmai előrelépést jelentett Mészáros Attila 2. danos, Svédországban élő magyar mester bekapcsolódása a munkába, aki a ’70-es évek elején látogatott haza, és ekkor tartott egy bemutató edzést. Az akkor kezdő csoport önállóan gyakorolt, majd 1973-ban, mikor ismét hazalátogatott Mészáros Attila mester, a tanulók övvizsgát tehettek. Köztük Furkó Kálmán, aki 3. kyu-t, és Adámy István, aki 5. kyu-t kapott. Egy év múlva mindketten 2. kyu-t kaptak. 1977-ben, Adámy István Lengyelországban, Furkó Kálmán pedig Szolnokon teljesítette az 1. dan követelményeit. Ekkor persze már több követőjük is volt.

Sok éven keresztül a hazai karate élet nagy segítője volt Howard Collins Shihan (8.dan)

A két említett magyar mester igen ellentétes személyiség, de mindketten nagyon sokat tudtak hozzátenni a hazai karatéhoz, és dinamikusan, egymást jól kiegészítve építették a magyar Kyokushin életet. Ebben természetesen még sokaknak szerepe volt, akik bekapcsolódtak ebbe a munkába.

 

Az első klubok Budapesten, Szolnokon és Székesfehérváron jöttek létre. Hivatalosan igen nehéz volt elfogadtatni a karatét, de végül 1980-ban sikerült, és létrejött az OTSH engedélyével a Magyar Karate Társadalmi Szakbizottság.

A magyarok első alkalommal a 2. Világbajnokságon léptek tatamira, 1979-ben: Furkó Kálmán, Kivés György, Somogyi Zsolt és a lengyel Marek Drozdowski. Somogyi Zsolt a legjobb 32-be jutott. Az első hazai versenyeket a ’70-es évek végén kezdték el itthon rendezni. A legnagyobb lépést a shihan Adámy által szervezett Ibusz Oyama Kupa jelentette, ami 1983-ban volt első alkalommal, és ellátogatott rá sosai Oyama is. A versenyt 1985-ben, majd ’86-ban is nagy sikerrel bonyolították, szintén sosai Oyama jelenlétében. 1988-ban volt a 4. Ibusz Oyama Kupa, majd 1989-ben első alkalommal rendeztek hazánkban Európa-bajnokságot.

1980-ban Furkó Kálmán és Adámy István is 2. danos vizsgát tett. Folyamatosan jól haladt a hazai szervezet, dinamikusan nőtt a klubok és a tagok száma. Ebben nagy szerencse volt az is, hogy divat volt a karate, kevés konkurenciával. 12 000 fő felett volt a hazai gyakorlók száma a 90'-es évek előtt.  Azonban az 1995 -ös szakadás után hazánkban is két szervezet jött létre, 1996- tól. Az egyiknek shihan Furkó Kálmán, a másiknak shihan Adámy István lett a vezetője. Később a szakadások tovább folytak, elsősorban világ szinten, így persze hazánkban is.

A hazai szövetségekben a legnagyobb létszám a korábbi IKO 2-be, ma Shinkyokushinba tartozik. Ebben jelenleg 3 Branch tevékenykedik, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet égisze alatt, hivatalosan befizetve 3000 fővel.

A Victory, a Shinkyokushin Harcművész Szövetség tagja, aminek Shihan Karmazin György a vezetője. Ez a legnagyobb Branch. A befizetett, hivatalos tagsága 1600 Fő, 39 klubban.

Hivatalosan minden karate stílus felügyeleti szerve a Magyar Karate Szakszövetség. Ehhez tartozunk mi is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink

D&TSA
Martfű
shinkyokushin
HRV

Fel